Potřebujete akorát výkonnou škrabku na zeleninu.
Mrkev oloupejte a společně s neoloupanou cuketou omyjte. Cukety opravdu používejte jen mladé a malé (do 20 cm), protože takové se na křehký salát hodí nejvíce.
Mrkev i cuketu škrabkou neplátkujte, lehce osolte a nechte odstát.
Mezitím si připravte zálivku z oleje, citrónové šťávy, soli, pepře a dřeně z vanilkového lusku. Rovněž si na sucho na pánvi opražte hrst dýňových semínek. To, že jsou dýňová semínka opražená tak akorát, poznáte podle toho, že budou nafouklá a budou praskat.
Z nasolené zeleniny slijte vodu a zeleninu důkladně promíchejte. Ideálně rukama.
Poté cuketu s mrkví zalijte zálivkou, opět promíchejte a naservírujte na talíře. Na závěr salát posypte opraženými dýňovými semínky.