Jídlo, které dělávala často moje babička, když byla nadúroda letní zeleniny a na které jsem si vzpomněla, když jsem před dvěma dny zavařovala domácí lečo.
https://www.zenysro.cz/recepty/hlavni-jidlo/domaci-sterilovane-leco
Pokud takové máme, pak je samotné vaření již otázkou chvíle.
Rýži si uvaříme dle návodu na obale. Na pánev nakrájíme na drobné kostičky uzeninu, opražíme...není potřeba přidávat žádný tuk. Když je hotovo, vyklopíme do pánve sklenici leča a vše prohřejeme. Pak již jen smícháme s uvařenou rýží. Ochutnáme, případně dosolíme či připepříme.
Při servírování posypeme strouhaným sýrem. Pamatuji si, že často k tomuto rizotu byl u nás doma podáván čerstvý jablíčkový kompot z právě dozrávajících plodů.
4ks - rýže varný sáček3ks - chilli špekáčky, gothaj či uzenina dle vašich preferencí1ks - střední sklenice domácího sterilovaného lečaks - eidam strouhaný či obdobný sýr na dozdobení pokrmuks - sůl, pepřpříprava - 10vaření - 30