Použít můžete i červená rajčata, gazpacho však nebude tak zářivě zelené.
1Všechny ingredience rozmixujte ve výkonném mixéru (můžete i po částech) a přeceďte přes jemné síto. Dejte alespoň na 2–3 hodiny do lednice.
2Prosciutto rozložte na plech a pečte 8–10 minut v troubě při 160°C nebo ho opražte na pánvi.
3Gazpacho dochuťte solí, rozlijte do misek a ozdobte burratou, prosciuttem nalámaným na kousky nebo rozdrobeným, potočnicí či polníčkem a zakápněte olivovým olejem.
NĚCO NAVÍC
Polévku nechte důkladně vychladit a dochucujte ji těsně před podáváním, tedy až poté, co se chutě prolnou a rozleží.
ks - rajčata 100 gks - okurka 1 ks bez semínek, oloupaná, nahruboks - jarní cibulka 3 ks nahruboks - 1 ks paprička jalapeño bez semínek, nahruboks - paprika zelená 1 ks menší, bez semínek, nahruboks - řapíkatý celer 2 ks nahruboks - česnek 1 stroužek oloupanýks - koriandr svazek celýks - 2 PL sherry ocetks - olivový olej 3 PL + na dokončeníks - vývar zeleninový 500 ml studenýks - baby polníček 50 g lze nahradit potočnicí, + na ozdobuks - sůl 2 ČLks - K PODÁVÁNÍks - prosciutto 6 plátekks - 4 kulička burrata natrhnaéks - olivový olej na pokapánípříprava - 15-20vaření - 20