Po několika dnech hodování jsem dnes připravila bezmasý oběd, na kterém jsme si s manželem opravdu pochutnali.
Květák rozebereme na růžičky a dáme na pár minut do osolené vody povařit. Omyjeme, případně oškrábeme brambory, nakrájíme je na asi centimetrové plátky.
Kapkou oleje vymažeme nádobu, ve které budeme pokrm zapékat. Na dno hrnce naskládáme plátky brambor, osolíme a okořeníme našim oblíbeným kořením, na brambory naskládáme na hrubo posekaný uvařený květák, pak dáme opět vrstvu brambor. Já nakonec přidala ještě pokrájený pórek, který mi doma zbyl od posledního vaření.
Vedle do misky si nastrouháme Nivu na hrubém a Eidam na jemném struhadle, či jiné obdobné sýry, které nám například zbyly z minulých dní. Přilijeme 250 ml smetanu na šlehání. Tuto směs pak nalijeme na brambory a dáme do trouby zapéct.
Podávat můžeme se zeleninovým salátem.1ks - květák střední velikostiks - brambory podle počtu strávníků100g - Niva150g - Eidam či podobný sýr1ks - smetana či šlehačka (tekutá) 250 ml1-2špetka - sůl, pepř, směs koření na pečené maso či na americké bramboryks - olej na vymazání pekáčkupříprava - 15vaření - 60-70