Rychlé a skvěle vyvážené brokolicové muffiny podle kuchařky Lukáše Vrány z The 1:1 Diet nazvané Zdravě & chutně vás nejen zasytí, ale taky výborně chutnají a zajistí vám příjemný snídaňový start do nového dne. Výživové hodnoty jedné porce, tedy jednoho muffinu, jsou v průměru 138 kcal, 15 g bílkovin, 8 g tuku, 3 g sacharidů a 2 g vlákniny.
Kategorie Chuťovka
Kuchyně Česká
Čas přípravy 15 minutesmin
Čas vaření 20 minutesmin
Celkový čas 35 minutesmin
Porce 6porcí
Uvařila Zita Kolínská
Ingredience
1brokolice500 g
100glibové vepřové šunkyideálně 6 plátků
6vajec
čerstvě mletý černý pepř
špetka soli
Instrukce
Brokolici očistíme, zbavíme dřevnatých částí, důkladně propláchneme teplou vodou a rozdělenou na růžičky uvaříme v osolené vodě doměkka. Kupovanou vaříme kolem 15 minut v páře (případně 10 minut ve vodě), brokolici čerstvě sklizenou z vlastní zahrádky přibližně poloviční čas. Slijeme ji a vidličkou rozmačkáme na malé kousky.
Přichystáme si formičky na muffiny – musí být tak velké, aby se do nich kromě brokolice vešlo i vejce. Každou formičku vyložíme plátkem šunky, přidáme brokolici a vytvoříme jamku. Do jamky vyklepneme celé vejce.
Povrch každého muffinu dle chuti opepříme, umístíme na plech a vložíme do trouby. Pečeme při teplotě 180-200 °C přibližně 20 minut. Muffiny jsou hotové, jakmile vejce dosáhne konzistence „volského oka“.
Na talíři můžeme dozdobit bylinkami nebo čerstvou či kvašenou zeleninou.