Kdo čtete mé příspěvky víte, že jsem tuhle dělala kapustovou polévku.
Zbyla mi půlka hlávky kapusty, a tak jsem ji dneska zpracovala zase podle naší maminky. Zde máte recept.
Maso v kapustě:
500 g vepřové kýty nebo plece
1/2 kapusty
sůl, pepř, kmín drcený
vývar
Maso si umyjeme a pokrájíme na kostky, kapustu do větší mísy na proužky, košťály rozdáme v rodině, jsou prý zdravé /říkala moje maminka, že je v nich hodně vitamínů/, cibuli na jemno.

Já vařím hodně v tlakovém hrnci /papíňák/, tak zde jsou minuty na vaření v něm.
Do hrnce dáme trochu oleje (sádlo) a na tom necháme zesklovatět cibulku. Já osobně jsem kdysi přišla na to, že když se cibulka hned trochu osolí, nespálí se. Takže osolíme cibulku, po chvíli přidáme maso a necháme ho zprudka opéci, mícháme.
Nakonec přidáme pokrájenou kapustu, znovu promícháme a zalijeme vývarem nebo vodou. Ne moc, jen aby se mělo maso v čem dusit. Neděláme polévku!
Pozor na to, že v papíňáku nesmíte mít více surovin než do dvou třetin hrnce. S tlakovým hrncem pracuji již asi 40 let, ale toto jsem nikdy neporušila.
Vše osolíme, trochu opepříme, přidáme mletý kmín a papíňák uzavřeme. Budíček (minutku) jsem si nastavila na 20 minut, ale to je maximum. Dneska jsme to měli hodně měkké, na mě až zbytečně moc. Poté necháme hrnec odvzdušnit, otevřeme a ochutnáme. Podle potřeby dochutíme a můžeme zahustit trochou jíšky.
Podáváme s vařeným bramborem.
P.s. pokud nepoužíváte tlakový hrnec, jistě to lze udělat i v běžném, jen delší dobu... v tomto případě bych kapustu přidala až trochu déle, až bude maso asi na polovinu měkké.
Dobrou chuť Vám přeje Hudlenka
1/2ks - kapusta1/2kg - vepřová kýta nebo plec1ks - cibuleks - koření - sůl, pepř, kmínks - vývar nebo vodapříprava - 20vaření - 20