Jemná a šťavnatá vepřová líčka jsou hotovou pochoutkou, kterou ocení i náročnější gurmáni. Přelijte je lahodnou omáčkou ze cideru, přidejte šťouchané brambory a můžete si být jistí, že vás čeká dokonalý chuťový zážitek.
Kategorie Hlavní jídlo
Kuchyně Česká
Čas přípravy 20 minutesmin
Čas vaření 40 minutesmin
Celkový čas 1 minutemin
Porce 4osoby
Uvařila NelaVávrová
Ingredience
4lžíce hladká mouka
sůl
pepř mletý
800gvepřové maso líčka
50gmáslo
1ks cibule
2ks mrkev
2ks řapíkatý celer
2lžíce jablečný ocet
1snítka šalvěj
1kgbrambory
100gmáslo
3ks jarní cibulka
sůl
pepř mletý
500mlcider
Instrukce
Mouku nasypte do mísy a promíchejte se lžičkou soli a čerstvě namletým pepřem. Omytá a osušená líčka očistěte a obalte v mouce.
V kastrolu rozpalte máslo a líčka na něm opečte ze všech stran dohněda. Maso přendejte na talíř a do kastrolu vsypte najemno nakrájenou cibuli, mrkev i celer. Restujte asi 4 minuty.
Lehce osolte a přilijte ocet i cider. Přiveďte k varu a odvařte všechny přípečky. Nyní je čas vrátit do kastrolu maso. Přisypte také nasekané šalvějové lístky, snižte teplotu a duste pod pokličkou asi 1 hodinu.
Brambory nakrájejte na kostky. Uvařte v osolené vodě doměkka a slijte. K horkým bramborám přidejte najemno nakrájenou cibulku a máslo. Míchejte vařečkou, až se máslo rozpustí a spojí s bramborami. Podle chuti osolte a opepřete a podávejte s líčky, přelité poctivou dávkou omáčky. Tip: Vepřová líčka nepotřebují tak dlouhou tepelnou úpravu jako ta hovězí. Můžete je dusit v červeném i bílém víně nebo v cideru.