Koření - bobk. list, kuličky pepře a nové koření, červenou papriku
dle chutiSůl
Instructions
Každý rok mi o Velikonocích zbyde uzený vývar, když si vařím maso do nádivky. Nevyhodím ho, ale použiju na velikonoční zelňačku.Zelí u nás doma nesmí nikdy chybět, a tak většinou o velikonočním pondělí tuto polévku udělám.Zelí si sliji přes cedník a ochutnám, podle potřeby ho properu ve studené vodě. To když je hodně kyselé. Pokrájím na menší kousky a vložím do hrnce, přidám asi 3 lístky bobkového listu, 5 kuliček Nového koření a o něco více kuliček pepře, zaliji vývarem (když není, tak vodou nebo zeleninovým vývarem/...a dám vařit.Cibulku nakrájím na drobno a klobásu na malé kostičky. Dneska jsem použila kvalitní Gombaseckou klobásu. Pokrájenou ji dám na rozpálenou pánev a nechám trochu vyškvařit, pak přidám cibulku a míchám, nakonec trochu červené sypané papriky pro barvu. Když je to osmažené (pozor, aby paprika nezhořkla), tak sundám z ohně.Brambory - 2 si nastrouhám na zahuštění polévky a ostatní nakrájím na malé kostičky a zvlášť v hrnci je uvařím.Když je zelí akorát, přidám směs klobásy s cibulí a paprikou z pánve a pak strouhané brambory na zahuštění a nechám ještě asi 5 minut povařit. Nakonec přidám uvařené brambory a polévka je hotová.Dobrou chuť přeje Hudlenka