Go Back
+ servings

Velikonoční vaječná hrudka

Vytisknout recept
pozdrav ze Slovenska
Kategorie Chuťovka
Kuchyně Slovenská
Čas přípravy 10 minutes
Čas vaření 20 minutes
Celkový čas 30 minutes
Porce 12 porcí
Uvařila NelaVávrová

Ingredience

  • plnotučné mléko 1 litr
  • vejce 10 ks
  • sůl

Instrukce

  • Mléko vlijte do silnostěnného většího kastrolu a rozmíchejte v něm vejce. Osolte a za stálého míchání přiveďte k mírnému varu.
  • Jakmile se vytvoří sraženina a oddělí se tekutina, sraženinu přesuňte do cedníku vyloženého namočenou vyždímanou utěrkou. Přes utěrku důkladně vymačkejte zbylou tekutinu, utěrku pak zavažte, navlečte na rukojeť vařečky a nechte důkladně vykapat, třeba přes noc, nad velkou mísou nebo dřezem.
  • Hrudku potom podávejte krájenou na plátky k pečivu, s křenem, pažitkou či cibulkou.