Tradiční velikonoční pečivo, které nesmí chybět na žádném stole.
Kategorie Dezert
Kuchyně Česká
Keyword kynuté, mazanec, tradiční, Velikonoce
Čas přípravy 2 hourshod.20 minutesmin
Čas vaření 40 minutesmin
Celkový čas 3 hourshod.
Porce 2ks
Kalorie 335
Uvařila Lenka Hudečková
Ingredience
500gšpaldové mouky
50ghnědého cukru
200mlmléka
1ksvanilkový cukr
špetkasoli
1ksdroždí (42 g)
50grozinek (namočit přes noc v rumu)
mandle - plátky, sekané
150gmásla
4ksvajec
Instrukce
Z droždí, lžičky cukru, vlažného mléka a dvou lžic mouky udělámekvásek a necháme ho na teplém místě vzejít.Ve větší míse smícháme mouku s cukrem, vanilkovým cukrem a špetkou soli,přidáme nastrouhanou kúru z dobře omytého citronu, potom i máčené rozinky.Když vzejde kvásek, přidáme ho do mouky, dáme žloutky ze tří vajec,hrstku sekaných mandlí a nakonec rozpuštěné máslo.Těsto zpracujeme, já to dělám ručně, je to dřina, ale dá se to.Poté uděláme v míse z těsta kouli, přikryjeme utěrkou a opět dáme na teplémísto vykynout cca na 2 hodiny. Za tu dobu těsto 2 x promícháme.Po vykynutí těsto dám na pomoučený vál, rozdělím na dvě polovinya zpracuji dva pěkné mazance, které dám na plech s pečícím papírem.Ještě nechám asi 15 minut kynout, poté pomažu rozkvedlaným vejcema posypu plátky mandlí a ještě třeba rozinkami.Vložím do předehřáté trouby, zprvu na 5 minut na více stupňů (třeba na 200,podle toho, jak vám peče trouba), poté na 160°C asi na půl hodiny.Mazance jsou zlaté a po zkoušce špejlí ta musí být suchá.Kdo má rád, mazance pocukruje, nebo ještě polije máslem a pakmoučkovým cukrem pocukruje.Hudlenka