Palmový a palmojádrový olej není obsažen jen ve sladkostech, jak se spousta lidí domnívá. Je velmi levný a tak ho používá čím dál více společností. V důsledku toho se s tímto tukem setkáváme každý den, aniž to třeba tušíme. Najdeme ho v polovině potravinářských a kosmetických výrobků. Je zodpovědný za ucpávání tepen a jeho konzumace zvyšuje riziko infarktu. Pokud Vám není lhostejné životní prostředí, které velmi trpí vysazováním palem místo původních pralesů v Indonésii a Malajsii, a zároveň chcete udělat něco pro své zdraví, vyzkoušejte tento jednoduchý recept:
Dáme si vařit do osolené vody své oblíbené těstoviny – já Alnatura celozrnné farfalle bio.
Mezitím na pánvi rozpálíme lžíci olivového oleje a necháme zesklovatět na kostičky nakrájenou cibuli. Poté přidáme na proužky nakrájenou šunku a restujeme. Po chvíli přidáme plátky česneku a zelený hrášek, restujeme asi tři minuty, ochutíme solí, pepřem a provensálským kořením.
Uvařené těstoviny smícháme v míse s lučinou a nahrubo nastrouhanou mozzarellou (část mozzarelly si necháme na ozdobení).
Těstoviny servírujeme na talíř, navršíme směs z pánve a doplníme zbylou mozzarellou.
Těstoviny jsou díky sýrům krásně jemné a zelený hrášek jim dodá výbornou svěžest.
Dobrou chuť!350g - těstoviny1ks - cibule200g - šunka s vysokým % masa4stroužek - česnek300g - zelený hrášek mražený200g - lučina light2ks - mozzarella lightks - sůl, pepř, provensálské kořenípříprava - 5vaření - 15