Na základ salátu budete potřebovat: ¼ středně velkého celeru, ¼ ředkve vodnice, ¼ mrkve, ½ balení zakysané smetany, 2 vejce natvrdo, lžičku hořčice bez cukru, sůl, pepř
Na domácí majonézu budete potřebovat: 1 žloutek, ½ lžičky šťávy z citronu, 1 lžičku vinného octa, ¼ lžičky hořčice bez cukru, ½ lžičky soli, ¾ hrnku olivového nebo avokádového oleje
Postup: Kořenovou zeleninu oloupejte a uvařte doměkka. Mezitím si připravíte domácí majonézu. Do vyšší nádoby vlijte žloutek, citronovou šťávu, ocet a přidejte hořčici a sůl. Ručním šlehačem vyšlehejte směs, dokud se nevytvoří světle žlutá hmota. Do ní přidávejte po lžičkách ¼ oleje a potom dobře prošlehejte. Zbylý olej za neustálého šlehání opatrně přilévejte do směsi, dokud se nevytvoří tuhá majonéza. Nechte ji v lednici vychladnout.
Mezitím uvařenou zeleninu a vejce natvrdo nakrájejte na menší kostičky a vložte do větší mísy. Přidejte zakysanou smetanu, vychladlou domácí majonézu, hořčici, sůl a pepř. Vše důkladně promíchejte. Salát nechte přes noc uležet.
Další recepty na www.ketomix.cz. 1/4ks - Celer1/4ks - Ředkev vodnice1/4ks - Mrkev1/2ks - Balení zakysané smetany2ks - Vejce natvrdo1 a 1/4lžička - Hořčice bez cukrušpetka - Pepřšpetka - Sůl1ks - Žloutek1/2lžička - Šťáva z citronu1lžička - Vinný ocet1/2hrnek - Olivový olejpříprava - 30vaření - 0