Med, datle, ořechy, kakao, vanilka … ano Vánoce jsou za dveřmi. A s nimi tvořivé pečení s Mlékárnou Valašské Meziříčí. Ta se snaží zakomponovat své výrobky do celé řady receptů a tipů do Vás. Čerstvá smetana z Valašska ke šlehání totiž pokrmy nebo pečené lahůdky dokonale zjemní a dodá jim tu správnou poctivou chuť. Nejinak tomu je i u Vánočního tipu v podobě Marokánek. Marokánky pochází původně ze severní Afriky. Jedná se o sladké placičky arabského původu. Dnes je ale zná celý svět. Rozhodně se jedná o zdravější variantu cukroví, protože jako sladidlo je v nich použit právě med a sušené či kandované ovoce. Výborně v Marokánkách chutnají také ořechy, které jsou rovně podobně jako med a ovoce našemu zdraví prospěšné. Tento druh cukroví nám dovoluje být navíc i kreativní, protože můžeme použít připravený recept nebo do něho dát to, co máme rádi my sami.
Kategorie Cukroví
Kuchyně Ostatní
Čas přípravy 45 minutesmin
Čas vaření 15 minutesmin
Celkový čas 1 hourhod.
Porce 20porcí
Uvařila KateřinaGoroškov
Ingredience
Čerstvá smetana z Valašska ke šlehání
150gcukru
40gmásla
2lžíce medu
200gořechůmandle, pistácie, pekany
60ghladké mouky
200gkandovaného ovoce
350–400 g hořké čokolády
Instrukce
Do hrnce nalijeme smetanu, přidáme máslo a cukr, a za stálého míchání přivedeme k varu.
Mícháme do zhoustnutí. Přidáme med, nasekané ořechy a kandované ovoce, vaříme na mírném plamenu další 3 minuty.
Poté směs stáhneme z ohně a vmícháme mouku a promícháme.
Na plech s pečicím papírem lžící tvarujeme marokánky, necháme mezi nimi rozestupy.
Pečeme v troubě předehřáté na 200 °C 10–15 minut dozlatova.
Po vychladnutí je potřeme rozpuštěnou čokoládou a necháme zatuhnout.
Uložíme na chladné místo nebo rovnou servírujeme.
Podle velikosti vyjde 20–25 ks. Doba přípravy je přibližně 60 minut.