Recepty na vánoční cukroví mám veskrze ještě po své babičce a jak většinou při vaření experimentuji a receptur se nedržím, v případě vánočního cukroví to neplatí, tam ba naopak se snažím nic neošidit a udělat tak, jak se má.
Vanilkové rohlíčky patří v naší rodině k cukroví, které má rád naprosto každý a proto dělám povětšinou ze tří dávek.
Máslo necháme při pokojové teplotě změknout a následně veškeré suroviny spojíme v hroudu těsta. To necháme odpočinout, já většinou do druhého dne.
V jeden den si udělám více druhů těst a druhý den pak věnuji pečení.
Malé rohlíčky buď tvarujeme v dlaních, nebo někdy si i vyválím vyšší plát těsta a vykrajuji je formičkou.
Pečené rohlíčky pak nechám schladnout a vlažné obaluji v moučkovém cukru, do kterého jsem přidala vanilku. Loni jsem polovinu rohlíčků neobalovala, ale jejich konce omočila v rozpuštěné čokoládě a hned to na tácku vypadalo, že mám napečené dva rozdílné druhy.14 dkg - hladká mouka (já kupuji Babiččinu)10dkg - máslo5dkg - mleté mandle3dkg - moučkový cukr1ks - vanilkový cukr - sáčekpříprava - 15vaření - 1hod - 2 hod