Třené banánky povětšinou pekla moje maminka a pak jsme si cukroví povyměňovaly. Letos se již na pečení cukroví moc necítí, tak asi budu muset banánky do repertoáru zařadit já sama.
V míse si jemně vyšleháme máslo, cukr, vanilkový cukr, citronovou kůru a žloutky, klidně i šlehačem na nízkou rychlost, nakonec přisypáváme mouku a zapracujeme.
Hotové hladké těsto dáme ideálně do druhého dne odpočinout do lednice.
Poté znovu propracujeme. Těsto vytlačujeme přes masový strojek, nakrájíme na potřebnou délku, zhruba 7cm, dáme na pečící papír a v předehřáté troubě pečeme zvolna do zrůžovění.
Hotové je necháme vychladnout na pokojovou teplotu, a následně je slepíme marmeládou. Rozpustíme si čokoládu a namočím do ní polovinu každého banánku. Pokládám na rošt a dám do chladu zatuhnout. Na polevu se nám osvědčily i rozpuštěné Ledové kaštany.450g - hladká mouka250g - máslo120g - moučkový cukr3ks - žloutkyks - kvalitní marmeláda na slepení ks - čokoládová poleva na dokončení, nebo čokoláda na vaření2ks - vanilkový cukrks - citronová kůrapříprava - 40vaření - 15-20 minut 1 plech