Jedno z nejjednoduššího druhu cukroví, které dělávám v samotném závěru vánočního pečení, dle toho, kolik mi zbyde v ledničce nezpracovaných bílků.
Kategorie Cukroví
Kuchyně Česká
Keyword tradiční, z vajec
Čas přípravy 15 minutesmin
Čas vaření 1 hourhod.
Celkový čas 1 hourhod.15 minutesmin
Porce 10
Kalorie 260
Uvařila Jaroslava Korpášová
Ingredience
4bílky
280gmoučkového cukru
Instrukce
Bílky dáme do hlušího menšího kastrolu, který postavíme do většího hrnce s vodou tak, aby byla alespoň polovina kastrolu potopená. Zapneme sporák a následně bílkovou směs šleháme nad parou.
Z bílků vyšleháme tuhý sníh, přidáme moučkový cukr a dálšleháme nad parou do zhoustnutí. Nádobu z horké vodní lázně odstavíme a šleháme, dokud bílková směs nevychladne. Zdobícím sáčkem vymačkáváme na plech vyložený pečícím papírem malé pusinky, které sušíme v mírně vyhřáté troubě asi hodinu.
Někdy jsem do sněhu přidala i lžíci rybízového džemu a měla pak pusinky lehce nakyslé a zbarvené do růžova. Pokud chceme pusinky barevné, nic nebrání použít na špetku nože potravinářské barvivo.
Též jsem někdy pusinky v závěru zdobila i čokoládovou polevou. Místo tvaru pusinek je možno dělat na plech i kolečka, podobná těm,která si my starší pamatujeme ještě z doby svého dětství, když se prodávaly v červené papírové krabici. Pamatuji si, že když jsem byla malá, tak moje babička taková sněhová kolečka zavěšovala i na vánoční stromek.