Veškeré sypké suroviny - mouku, cukr, kakao a ořechy dáme do mísy, promícháme a spojíme změklým máslem v hroudu těsta. Necháme chvíli odpočinout a následně plníme formičky ve tvaru ořechů, které si předtím vymažeme rozpuštěným máslem. Dáme péct. Po vytažení z trouby necháme ještě cca 5 minut odpočinout a následně jednotlivé oříšky vyklopíme.
Krém zpracujeme metličkovým mixérem a plníme do oříšků, slepujeme vždy dvě půlky proti sobě. Krémové cukroví slepuji až tak 2-3 dny před Vánoci, oříšky mohou být pečené již o pár dní dříve.
Po slepení můžeme ještě obalovat v moučkovém cukru, nebo necháme jen tak.
Když chci mít cukroví na tácku pestřejší, udělám půlku těsta s kakaem, druhou nechám světlou. Krém používám stejný, nebo do světlého přidám trošku kakaa.300g - hladká mouka (já kupuji Babiččinu)240g - máslo120g - moučkový cukr90g - mleté ořechy3lžíce - holandské kakaoks - náplň:150g - máslo150g - moučkový cukr150g - mleté ořechy3ks - žloutkyks - rum či rumové aromapříprava - 15vaření - 1hod - 2 hod