Máslo necháme změknout a pak veškeré suroviny zpracujeme do hroudy těsta, které necháme odpočinout.
Poté ho válečkem rozválíme na placku a vypichujeme kolečka, nebo podobné tvary. Polovinu koleček pak máme plných, druhou s vykrojeným středem.
Dáme péct a po upečení a vychladnutí plníme pikantním džemem, do kterého pro vůni můžeme kápnout rum. Já většinou slepuji dvěma barevně odlišnými marmeládami, loni jsem slepovala s marmeládou z černého rybízu a se šípkovou, kterou jsme si přivezli z Chorvatska.
Když byly děti menší, slepovala jsem linecké i s různými krémy či Nutellou, nyní ale děláme již jen klasiku.
250g - hladká mouka (já kupuji Babiččinu)150g - máslo100g - moučkový cukr1ks - žloutekks - citronová kůra, vanilka či vanilkový cukrks - marmeláda na slepení, ale je možná i jiná náplňpříprava - 15vaření - 1hod - 2 hod