Nejlepší dezerty jsou ty, které jsou jemné a vláčné a vytvářejí pocit tepla domova. Tento koláč si oblíbí celá rodina. Jedná se o tradiční český tvarožník, a i když se recepty na něj mohou v různých regionech lišit, přesto je vždy základem dobrý a poctivý tvaroh.
Kategorie moučník
Kuchyně Česká
Čas přípravy 25 minutesmin
Čas vaření 55 minutesmin
Celkový čas 1 hourhod.20 minutesmin
Porce 8-12
Uvařila Redakce Ženy s.r.o.
Ingredience
100gmásla
2vejce
300gpolohrubé mouky
250gBIO selský tvaroh měkký z Farmy Struhy s. r. o.
4lžíce cukru
1lžíce kakaa
2lžíce moučkového cukru
30gskořice
1lžíce prášku do pečiva
5hrušek
Čokoládová drobenka
200ghladké mouky
125gmásla
125gcukru krupice
25gkakaa
Instrukce
Nejprve necháme máslo změknout do pokojové teploty. Poté ho smícháme s 300 g polohrubé mouky. Přidáme 1 vejce, 4 lžíce cukru, 1 lžíci kakaa a 1 lžíci prášku do pečiva. Všechny ingredience pečlivě propracujeme, dokud nevznikne hladké těsto. Těsto necháme odpočinout v lednici alespoň 30 minut.
Mezitím utřeme tvaroh s druhým vejcem, moučkovým cukrem a skořicí, aby vznikla jednotná směs. Omyté hrušky nakrájíme na plátky. Těsto rozválíme a přesuneme ho do předem vymazané kulaté formy. Na těsto rovnoměrně rozprostřeme směs z tvarohu a navrch položíme nakrájené hrušky. Koláč pečeme v troubě předehřáté na 160 °C po dobu přibližně 45 minut, dokud nezíská zlatavou barvu.
Čokoládová drobenka
Všechny ingredience spolu důkladně promícháme, vložíme na plech a dáme péct do trouby na 170 °C cca 10 min. do zlatova. Čokoládovou drobenku poté rozmixujeme nebo rozdrobíme na kousky.
Náš tip:
Zbyla vám po pečení trocha hrušek i tvarohu? Smíchejte je v misce společně s medem, použít můžete Med z lipové aleje z Včelí farmy v Poděbradech, čokoládovou drobenkou, posypte oříšky, ozdobte lístkem meduňky a máte zdravou svačinku.
Notes
V našem receptu využijeme BIO selský tvaroh měkký z plnotučného mléka, který pochází z rodinné farmy Struhy s. r. o., kde jej vyrábí tradičním postupem kysáním a zráním a následným vykapáváním vlastní vahou v plátěném tvarožníku. A mléko, z něhož se vyrábí, pochází přímo od dojnic, které se pasou na přilehlých pastvinách kolem farmy. Výsledný tvaroh se tak skvěle hodí do buchet a koláčů, ale je výborný i jen tak na chleba. Navíc v roce 2022 získal ocenění Regionální potravina v Jihočeském kraji.Produkty nejen této farmy, ale i dalších lokálních výrobců naleznete nově v prodejně přímo v srdci Prahy NAŠE SÍŤOVKA. Prostor ve Štěpánské ulici 63 je plný potravin od držitelů ocenění Regionální potravina, BIO produkty ekologického zemědělství a výrobky se značkou KLASA.Cílem prodejny je poskytnout lidem možnost nakoupit kvalitní potraviny s osvědčenými známkami kvality a také dát prostor regionálním výrobcům k prezentaci jejich výrobků. Sortiment prodejny zahrnuje regionální sýry, ovoce, zeleninu, mléčné, cukrářské i masné výrobky, oleje a rybí speciality. Kromě trvalé nabídky jsou plánovány také různé sezónní ochutnávky a promo akce jednotlivých krajů České republiky.Zdroj a foto: Regionální potravina