Hezký jarní den, letos mě zaujal nový (pro mne) recept na tvarohový mazanec, který pekla kamarádka, tak jsem se rozhodla, že ho taky vyzkouším, což jsem právě dnes udělala. Zde nabízím recept:
Kategorie Dezert
Kuchyně Česká
Keyword pečivo, Velikonoce
Čas přípravy 20 minutesmin
Čas vaření 50 minutesmin
Celkový čas 1 hourhod.10 minutesmin
Porce 10
Uvařila Lenka Hudečková
Ingredience
140gmásla (nebo Hery)
100ghnědého cukru
1vanilkový cukr
2ksvejce(1 celé a 1 žloutek na potření)
1ksměkkého tvarohu
1kscitronu - kůra+ šťáva z poloviny citronu
1ks pomeranče - kůra
2PLrumu
500gšpaldové celozrnné mouky
1ksPRDOPEČ
50grozinek
50gmandlí
špetka soli
Instrukce
Vyšlehejte do hladka: 140 g másla nebo hery, 120 g cukru krystal, 1 vanilkový cukr
Přidejte a znovu řádně promíchejte: 1 vejce, 250 g měkkého tvarohu, kůru z jednoho citronu, kůru z ½ pomeranče, šťávu z jednoho citronu, 2 lžíce rumu
Dále pak smíchejte: 500 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, špetku soli, 50 g rozinek, Na posypání hrst mandlových lupínků. 1 vejce (žloutek) na potření bochánku.
Do řádně vymíchané máslové hmoty vsypte sypkou směs a po částečném zapracování přidejte oprané rozinky.Troubu rozehřejte na 170ºC. Vypracujte hladké nelepivé těsto. Vytvarujte bochánek. Položte na plech vyložený pečicím papírem, potřete rozšlehaným žloutkem, nožem udělejte do bochánku křížek a posypte mandlovými lupínky. Pečte v předehřáté troubě asi 50 min.