Postup
1 Do mísy vyklopte tvaroh, přidejte vejce, špetičku soli a promíchejte. Přidejte hrubou mouku, krátce promíchejte a nechte chvíli odležet.
2 Mezitím si připravte velký hrnec s vroucí vodou. Očištěné jahody osušte, ty větší podle potřeby rozkrojte.
3 Těsto po krátkém odležení vyklopte na pomoučenou pracovní plochu. Těsto zbytečně nehnětejte, jen ho s pomocí trochy mouky vyválejte do tvaru válečku (5 až 6 cm v průměru).
4 Z válečku pak odkrajujte dílky těsta, které v dlani rozmáčkněte. Do středu přidejte jahodu, opatrně ji obalte těstem a nakonec ještě trochu vyválejte do tvaru kulatého knedlíku. Šišatost ani občasná tenká stěna vůbec nevadí. I když se to často všude píše, tak tvarohové knedlíky nemají moc velkou chuť praskat.
5 Vytvarované knedlíky opatrně vložte do vroucí vody a vařte asi 5 minut. Uvařené knedlíky pak opatrně vylovte děrovanou naběračkou a před nandáním na talíř naběračku osušte o ubrousek nebo utěrku. Podávejte s rozpuštěným máslem a moučkovým cukrem.
Tipy
Čím víc mouky přidáte, tím budou knedlíky tužší. Stejné je to s hnětením – čím víc budete těsto hnětat, tím budou knedlíky gumovější. Je to i důvod, proč se na tvarohové knedlíky používá hrubá mouka. Vše s jedním cílem – co nejvíce zbrzdit vyvinutí lepku (a s tím související pružnosti) v těstě.
Pro extra bohaté knedlíky nahraďte vejce dvěma žloutky (žloutek je tučnější a dá knedlíkům pěknou barvu).
Vedle másla a moučkového cukru můžete knedlíky podávat se strouhaným tvarohem, zakysanou smetanou nebo je můžete obalit ve strouhance opražené na másle.
A co další ovoce? Jasná věc! Jahody, meruňky, švestky jsou nejlepší. Když jste šikovní, tak klidně i borůvky, rybíz nebo maliny.
250g - Tvaroh 1ks - Vejce 15-20ks - Jahody 150g - Hrubá mouka špetka - Sůl příprava - 3vaření - 15