Vajíčka si rozklepneme, zvlášť dáme bílky, které si jako první vyšleháme se špetičkou soli do pevného sněhu.
Žloutky dáme do mísy, přisypeme třtinový cukr, skořici, tvaroh, olej a chvíli prošleháme. Mrkev očistíme a nastrouháme na jemno a přidáme do mísy, vše zamícháme.
Přidáme ovesné vločky, kypřící prášek a špaldovou mouku a pokud chceme a máme, tak případně rozinky namočené v rumu, posekané ořechy či kandovanou ovocnou kůru a nezapomeneme zlehka vmíchat vyšlehaný bílkový sníh.
Bábovkovou formu vymažeme poctivě máslem, vysypeme hrubou moukou, přendáme do ní těsto a dáme péct do trouby na teplotu cca 175°C. Pečení zkoušíme špejlí.3ks - vejce, zvlášť bílky a žloutky120g - třtinový cukr250g - tvaroh200g - mrkev strouhaná na jemno60g - slunečnicový olej100g - ovesné vločky jemné150-200g - mouka hladká špaldová1ks - kypřící prášek - sáček1/2 - 1lžička - skořice mletáks - dle chuti sekané ořechy, rozinky, kandovaná ovocná kůraks - hrubá mouka a máslo na vymazání formypříprava - 15vaření - 45