Slaný biskupský chlebíček se sýrem, uzeným masem a bylinkami bude důstojnou součástí slavnostní tabule na pozici předkrmu, uctíte jím i své hosty při domácí party nebo posezení s přáteli, ale chutnat bude i jako prostá rodinná večeře. Recept je velmi snadný a rychlý.
Kategorie Předkrm
Kuchyně Česká
Čas přípravy 20 minutesmin
Čas vaření 40 minutesmin
Celkový čas 1 minutemin
Porce 1osoba
Uvařila NelaVávrová
Ingredience
polohrubá mouka - 300 g
sýrgouda, ementál, eidam aj. - 200 g
mléko - 180 ml
uzené maso - 150 g
uzený vývar - 70 ml
vejce - 3 ks
máslo - 50 g
petrželkapažitka, kopr nebo jiné zelené bylinky - dle chuti
jedlá soda - 1 lžička
sůl - dle chuti
mletý černý pepř - dle chuti
Instrukce
1.
KROK
Vyklepněte tři vajíčka a oddělte bílky od žloutků. Ke žloutkům přidejte změklé máslo a vyšlehejte obojí do pěny. Bílky se špetkou soli vyšlehejte do pevného sněhu. Uzené maso nakrájejte na drobné kostičky. Zelené bylinky zbavte tuhých stonků a zbytek nasekejte najemno. Sýr nastrouhejte na jemném struhadle.
2.
KROK
Hladkou mouku prosejte přes jemné sítko spolu s jedlou sodou, přidejte k ní sůl a čerstvě mletý černý pepř a všechny suché ingredience spolu pečlivě promíchejte. Mléko a uzený vývar smíchejte v jedné nádobě. Nyní střídavě zapracovávejte do misky s vyšlehaným žloutkem a máslem jednou moučnou směs a jednou mléko s vývarem. Pokaždé vše zapracujte do homogenní směsi a pokračujte v přidávání, dokud nebudou všechny ingredience spojené do řidšího těsta.
3.
KROK
Do hotového těsta vmíchejte jemně nakrájené maso, strouhaný sýr a nasekané bylinky. Promíchejte a nakonec vmíchejte bílkový sníh. Výslednou směs vlijte do vymazané formy na biskupský chlebíček a párkrát s ní zatřeste a klepněte o desku stolu, abyste vyhnali veškeré vzduchové bubliny z těsta.
4.
KROK
Připravený chlebíček vložte do trouby předehřáté na teplotu 180 °C a pečte ho po dobu kolem 35 až 40 minut. Hotový slaný chlebíček nakrájejte na plátky a podávejte jako chutný předkrm nebo večeři.