Brokolici propláchneme, zbavíme ji košťálu co nejvýš. Pak ji rozlámeme na meší části a položíme rovnoměrně do napařovacího hrnce. Do hrnce nalijeme 2 dl vody a zapneme příkon tepla. Vejde-li se do hrnce více vody, dejte více. Brokolici posolíme a pokmínujeme, přikryjeme poklicí. Napařujeme asi 20 minut, pak zkusíme, zda je brokolice měkčí, než na skus.
Pokud ano, vypneme zdroj tepla a brokolici přendáme do hlubší misky a necháme prochladnout. Přidáme máslo, sýr, nakrájenou cibulku i s natí a nakrájenou petrželku. Vše rozmixujeme do hladka, pak přidáme koření na grilovanou zeleninu, pepř, nasekanu šunku a rozlámané (pomačkané) ořechy. Ještě promixujeme. Ochutnáne, eventuálně přidáme sůl a pepř.
Mažeme silnější vrstvu na opečené tousty nebo čerstvý chléb. Vhodná je zeleninová obloha.