Pracny jsou druhem cukroví, který se každoročně objevuje snad na každé vánoční tabuli. Léty a generacemi prověřený recept od babiček našich babiček nejen úžasně chutná a krásně voní, ale je také snadný a rychlý, pokud tedy máme správně vymazané formičky. Chcete letos zkusit nějakou změnu, ale zároveň cítíte, že by vám tradice v podobě pečení pracen chyběla? Zkuste naši světlou škvarkovou variantu, tradici učiníte „zadost“ a zároveň upečete „úplně nový“ recept!
Postup:
- Smíchejte prosetou mouku a cukr se žloutky a škvarky.
- Nové koření rozdrťte, smíchejte se skořicí a přidejte do těsta spolu s mlékem.
- Těsto řádně propracujte, zabalte do fólie a nechte alespoň 30 minut odpočívat v lednici.
- Těsto po vyndání z lednice nechte ještě alespoň 15 minut v pokojové teplotě a poté jím postupně plňte formičky na pracny.
- Dejte pracny péct zhruba na 10-15 minut do trouby předehřáté na 180 stupňů.
- Ještě teplé cukroví obalujte v moučkovém cukru.
TIP! Škvarky jsme uškvařili ze škvařeného vepřového sádla od společnosti Ligurský s.r.o., které získalo značku kvality Klasa.250 g - hladké mouky120g - cukru krupice250ks - škvarků 150ml - mléka1ks - kulička nového koření1/2lžička - mleté skořicešpetka - cukr moučka na obalenípříprava - 60 minutvaření - 10-15 min