POSTUP:
Mouku a máslo hněťte, dokud nevznikne drobenka. Přidejte prosátý cukr a vejce. Hněťte dokud se vše nespojí a nevytvoří hladké těsto. Zabalte do potravinářské folie a nechte 10 minut odležet v lednici.
Odeberte trochu méňě než polovinu těsta (na pokličku) a dejt zpět do lednice. Větší kus těsta rozválejte a vyložtejím koláčovou formu o průměru 23 cm. Těsto musí být i po stranách.
Dno propíchejte vidličkou a posypejte nastrouhaným marcipánem. Na něj položte švestky řeznou plochou dolů a okraj těsta potřete vodou.
Zbylé těsto, z lednicec, rozválejte, aby bylo o něco větší, než je průměr formy. Lehce přitiskněte na ovoce a v okrajích přebytek těsta odřízněte. Celý koláč potřete trochou mléka. Formu položte na plech a pečte na 170 °C 30-35 minut, dokud nebude těsto světle zlaté. Po vytažení koláč pocukrujte a podávejte vlahé.
V původním receptu se předehřeje plech, na který se dá koláč ve formě péct..
Tento koláč pečeme od té doby co jsme se nastěhovali do domečku se skvělými švestkami na zahradě. Dělám ho celkem často, v období švestek klidně každý týden. I jako dárek je skvělý ;-)
Nejvíc mi chutná s marcipánem s 25% mandlí. Kupuji v cukrářských potřebách.
250g - Hladká mouka 125g - Cukr moučka125g - Máslo1ks - Vejce175g - Marcipánks - Švestkyks - mléko na potřeníks - cukr moučka na posypánípříprava - 30 minut + chlazení a pečenívaření - 30-35 minut