Pokrmy, které připravujeme pro určitá období roku mají svoje historické kořeny a tradice. Existuje dokonce celá kniha o dějinách chutí. V ní se autor snaží vypátrat například proč Evropané, jejichž kuchyně široce používala koření od dob Římské říše, s příchodem 19.století zcela tuto svou zálibu v koření opustila. Homér zase popisuje podrobně nejenom svou dobu, ale široce píše o jídle. Jídlo a pití pro něho nejsou pouhou nutností, poživatinou, která jen udržuje při životě a navrací sílu. Podle Homéra je jídlo zdrojem radosti a potěšení, a tvoří základy života komunity. Každá rodina, krajová oblast si uchovává své tradice. Ty jsou často spojeny i s tradičními pokrmy. Do přípravy jídel se otiskují i historické události, míchají se zvyky, které přinášejí jiné kultury v průběhu migrace národů po Evropě. Některé tradice naopak zakořenily a zná je každý. Na svatého Martina se v Čechách stala populární Svatomartinská husa. Požádají se Svatomartinské hody. Málokdo už ale zná Svatomartinské rohlíčky (vandrovnice). Ty se připravovali právě na svátek svatého Martina, kdy se uzavíral hospodářský rok a hospodáři je pekli a rozdávali čeládce na cestu tak zvaný vandr. Jedná se o Svatomartinské rohlíčky, pro jejichž výrobu potřebujeme mléčné výrobky. Svátky svatého Martina jsou ve znamení dobrého jídla. Proto i my přinášíme recept na skvělé svatomartinské rohlíčky z kefírového mléka s ořechovou náplní.
Kategorie Dezert
Kuchyně Česká
Čas přípravy 1 hourhod.5 minutesmin
Čas vaření 35 minutesmin
Celkový čas 1 hourhod.40 minutesmin
Porce 4osoby
Uvařila KateřinaGoroškov
Ingredience
• pšeničný kvásek 350 g
• Čerstvé mléko z Valašska 150 ml
• Kefírové mléko nízkotučné 60 g
• Cukr krupice 100 g
• vanilkový cukr lžíce
• citronová kúra
• hladká mouka 250 g
• polohrubá mouka 250 g
• sůl malá lžička
• žloutky z větších vajec 2 ks
• olej 40 g
• sádlo 30 g
• studené máslo 30 g
Na oříškovou náplň
• vlašské ořechy 250 g
• cukr moučka 100 g
• Čerstvé mléko z Valašska 80 ml
• tuzemský rum 4 lžíce
• skořice špetka
Instrukce
Z kvásku, mléka s kefírem, cukru, žloutků, mouky se solí a oleje uhněteme těsto, kdy na konci hnětení zapracujeme sádlo a máslo.
Těsto musí být vláčné a nesmí lepit.
Těsto necháme kynout v teple 2 až 3 hodiny a občas ho přeložíme.
Potom těsto přendáme do krabičky, potřeme jej olejem a uložíme do lednice přes noc.
Vykynuté těsto (po 12-20 hodinách v lednici) rozdělíme na 24 kousků, každý kousek ještě přeložíme, vyválíme do kuličky a necháme asi 30 minut odpočívat.
Mezitím si uděláme ořechovou náplň.
Namleté ořechy v rendlíku smícháme s cukrem či medem, mlékem, rumem a skořicí a jen pár minut za stálého míchání povaříme.
Necháme náplň vychladnout, čímž se ještě zpevní.
Každou kuličku těsta rukou roztáhneme, vyválíme do trojúhelníku, na širší část dáme poměrnou část náplně a zarolujeme ke středu k tenké části.
Rukama ještě zahneme a zpevníme konce, aby náplň nevytékala.
Vytvarované rohlíky uložíme na plech s pečícím papírem (dávka je na dva plechy) a necháme vykynout.
Kynutí pod igelitovým pytlem, trvá 3 až 4 hodiny, podle teploty v místnosti.
Dobře vykynuté rohlíky potřeme vejcem rozšlehaným s mlékem a ozdobíme celým mákem.