Brazílie se nachází v tropické oblasti a je obklopena oceánem, což se odráží i v její kuchyni. Nechybí v ní maso, ale ani ryby, tropické ovoce a zelenina. Zkuste třeba poctivý hovězí hovězí steak s chimichurri a karamelizovanými paprikami!
1Na papriky v pánvi rozehřejte olej, přidejte papriky, cibuli a za občasného míchání pomalu opékejte zhruba 15–20 minut, až zkaramelizují. Přidejte zbylé přísady a míchejte 2–4 minuty, až zesirupovatí. Podle chuti osolte. Nechte vychladnout, pokud necháte v chladu přes noc odpočinout, chutě se ještě lépe rozvinou.
2Rozehřejte gril. Steaky na okrajích nařízněte, opepřete a grilujte 6 minut po každé straně. Pak nechte na prkénku přikryté alobalem 10 minut odpočinout.
3Mezitím připravte chimichurri – smíchejte všechny přísady a osolte. Steaky podávejte s chimichurri a karamelizovanými paprikami, případně s lehkým salátem z polníčku. ks - roštěnec 4 ks velké silné steaky z roštěnkyks - sůl vločkováks - pepř hrubě mletýks - polníček k podáváníks - citron klínky, k podáváníks - NA KARAMELIZOVANÉ PAPRIKYks - olivový olej 80 mlks - paprika červená 3 ks velké, zbavené semeníku, na proužkyks - cibule 0.5 ks na tenké klínkyks - česnek 2 stroužky na plátkyks - vinný ocet červený 30 mlks - balzamikový ocet 30 mlks - třtinový cukr 2 PLks - NA CHIMICHURRIks - petrželka 0.33 hrnku hladkolistá, nasekanáks - koriandr 0.33 hrnku nasekanýks - oregano 1 PL nasekanéks - česnek 1 stroužek drcenýks - olivový olej 80 mlks - paprika sladká 0.5 ČL mletáks - římský kmín 0.5 ČL drcený, opraženýks - koriandr 0.5 ČLks - citron 1.5 ks šťáva vymačkanápříprava - 15vaření - do 60