Slaný špenátový koláč je skvělou kombinací křehkého těsta a šťavnaté náplně. Je sytý, může se tedy hodit i jako lehký oběd. Jeho krásně zelená barva připomíná jaro každým soustem.
Kategorie Hlavní jídlo
Kuchyně Ostatní
Čas přípravy 45 minutesmin
Čas vaření 45 minutesmin
Celkový čas 1 hourhod.30 minutesmin
Porce 4
Uvařila Redakce Ženy s.r.o.
Ingredience
Těsto
100ghladké mouky
50ghladké kukuřičné mouky Druid
50ghladké cizrnové mouky Druid
100gmásla
1žloutek
2lžíce vodynebo dle potřeby
sůl
Špenátová náplň
400glistového špenátumražený nebo čerstvý
4vejce
1kelímek 30% smetany
100gkrémového smetanového sýru
150gnahrubo nastrouhaného sýru
2jarní cibulky
mořská sůl bylinková Druid
olivový olej
pepř
špetka muškátového květu
Instrukce
Jako první si připravte těsto. V sekáčku nebo ručně vytvořte drobenku z mouky a změklého másla. Ochuťte solí a zapracujte žloutek s pár lžícemi vody. Těsto vytvarujte do válečku a dejte odležet do lednice. Vychlazené těsto vyválejte nebo namačkejte do kulaté formy max. 26 cm a lehce vytlačte i do boků, aby přidrželo náplň. Propíchněte párkrát vidličkou a dejte předpéct do trouby na 200 ° na 15 min.
Na olivovém oleji orestujte na drobno nakrájenou cibuli a nechte spařit špenát, nebo povolit mražený špenát, až se odpaří voda. Ochuťte pepřem a bylinkovou solí. Ve větší míse metličkou důkladně promíchejte vejce, smetanový sýr a smetanu. Přidejte špetku muškátového květu, nastrouhaný sýr a vychladlý špenát. Náplň vlijte na předpečený korpus a společně pečte na 180 ° 30 min. Krájejte až po zchladnutí.
Notes
TIPYTento moučník můžete snadno upéct i jako bezlepkový. Jako mouku použijte např. Univerzální směs bez lepku od Labety.Pro extra sýrovou chuť můžete koláč ke konci ještě posypat trochou tvrdého sýra typu Grana padano.Autorka: Kamila MetzováZdroj a foto: DRUID CZ, značka Labeta