Nejprve si připravte těsto. Do hrníčku nalijte 130 ml teplého mléka, přidejte 2 lžičky z připravených 90 g třtinového cukru a následně do hrníčku rozdrobte droždí. Nyní zakryjte hrníček utěrkou a dejte ho alespoň na 10 minut na teplé místo, aby stačil vzejít kvásek. Mezitím si připravte kuchyňský robot s hnětacím hákem a do zadělávací nádoby prosejte 150 g celozrnné a 100 g bílé špaldové mouky. Až v hrníčku vzejde kvásek, nalijte ho do nádoby s moukou, přidejte vejce, máslo a zbylých cca 82 g třtinového cukru a vše nechte hníst zhruba 15–20 minut, dokud se těsto nepřilepí na hák. Poté nádobu zakryjte potravinářskou fólií a těsto nechte kynout na teplém místě alespoň 3 hodiny.
Chvíli před koncem kynutí si připravte pudinkovou náplň. Z 500 ml mléka odlijte cca ²⁄₃ do menšího hrnce, přidejte 20 g třtinového cukru a směs přiveďte k varu; mezitím si ve zbylé ¹⁄₃ mléka důkladně rozmíchejte pudinkový prášek tak, aby ve výsledné směsi nezůstávaly hrudky. Až mléko v hrnci začne vřít, ztlumte plamen na mírný stupeň, za stálého míchání do hrnce postupně nalijte všechnu pudinkovou směs a následně nechte celý obsah hrnce 2 minuty vařit. Poté hrnec odstavte a do hotového teplého pudinku vmíchejte rozinky.
Nyní si dejte předehřívat troubu na 190 °C a vyložte si pečicím papírem větší plech (nebo si připravte zapékací nádobu o rozměrech 20 cm × 30 cm, případně 25 cm × 25 cm). Poté si pomoučete vál (nebo kuchyňskou linku) 20 g bílé špaldové mouky, na pomoučenou plochu vyklopte vykynuté těsto a válečkem ho vyválejte na 4–5 mm silný obdélníkový plát. Tento plát potřete připravenou pudinkovou náplní a následně ho zarolujte od jedné delší strany směrem k protější delší straně. Výslednou roládu nakrájejte na 20 plátků (nejlépe to jde režnou nití nebo drátkem) a jednotlivé plátky skládejte na vyložený plech nebo do připravené zapékací nádoby. Plech nebo nádobu pak přemístěte do předehřáté trouby a pečte 15–20 minut při 180–190 °C dozlatova.
TIP: Hotové šneky podávejte s mléčnou polevou – tu jsme připravili svařením cca 250 ml polotučného mléka s 2 lžícemi erythritolu (postačí 7–8 minut vaření na středním plameni).
Nutriční informace na 1 kus: 120 kcal | 3 g bílkovin | 20 g sacharidů | 3 g tukůks - NA TĚSTOks - 130 ml polotučného mléka (teplého)ks - 90 g třtinového cukruks - 20 g čerstvého droždíks - 150 g celozrnné špaldové mouky hladkéks - 100 g bílé špaldové mouky hladké (+ 20 g na posypání válu či kuchyňské linkyks - 1 vejce (pokojové teploty)ks - 40 g másla (pokojové teploty) ks - NA NÁPLŇks - 500 ml polotučného mléka ks - 20 g třtinového cukruks - 1 balení vanilkového pudinkového prášku (40 g)ks - 60 g rozinek příprava - 45 minut (+ 3 hodiny kynutí)vaření - 22