Tohle je slavnostní dezert, který můžete podávat, kdykoli se chcete blýsknout. A klidně na něj pozvěte i přátele s bezlepkovou dietou.
1
Na náplň vložte do rendlíku 230 g ostružin, 50 g krupicového cukru a trošku vody. Přiveďte k varu, přiklopte a vařte 5 minut, až se bobule rozpadnou. Rozmixujte a propasírujte přes husté síto na pyré. Nechte v lednici zcela vychladnout.
2
Troubu předehřejte na 170°C. Plech s vyšším okrajem o rozměrech 23 x 33 cm lehce vymažte olejem a vyložte jej pečicím papírem tak, aby zhruba 5 cm papíru přečnívalo.
3
Na meringue ve skleněné nebo nerezové míse šlehejte elektrickým šlehačem bílky do měkkých špiček. Pak postupně po lžících přidávejte 250 g cukru a šlehejte, dokud není sníh tuhý a lesklý. Rozetřete v jednolité vrstvě sníh na plech.
4
Odeberte asi 75 g vychladlého ostružinového pyré a dejte je stranou. Zbytek pyré po lžících sem tam umístěte na sníh a nožem nebo špejlí vytvořte mramorování. Vložte plech do trouby a pečte 8 minut, až roláda lehce zezlátne a nafoukne se, pak snižte teplotu na 150°C a dopékejte dalších cca 12 minut, až je těsto pevné na dotek. Větší kus pečicího papíru na pracovní ploše poprašte moučkovým cukrem. Plech vyndejte z trouby, těsto i s pečicím papírem sejměte a překlopte plechem vzhůru na pocukrovaný papír. Opatrně sloupněte papír a nechte zcela vychladnout.
5
Mezitím dokončete náplň. Smetanu s vanilkou vyšlehejte na tuhou šlehačku. Tou potřete zcela vychladlou roládu. Zbývající ostružiny lehce podrťte (část můžete ponechat i v celku) a poházejte jimi šlehačkovou vrstvu na roládě. Pomocí nože vyznačte na jedné z kratších stran rolády rovnou čáru cca 1,5 cm od okraje, dejte pozor, abyste roládu zcela neprořízli. Pomocí pečicího papíru a vyznačené linie, která naznačí, jak roládu zatočit, zaviňte těsto do rolády a přemístěte na servírovací tác.
6
Zbylé pyré zřeďte lžící limoncella nebo vody, pokud budete roládu podávat dětem, a podávejte s roládou. Jestli chcete, můžete pyré roládu ještě pokapat.
NĚCO NAVÍC
Rolády je docela kus, takže pokud je vás méně, připravte ji jen ze 3 bílků a 200 g cukru.
ks - NA NÁPLŇks - ostružiny 520 g čerstvéks - krupicový cukr 50 gks - smetana ke šlehání 300 ml alespoň 33%ks - vanilkový lusk 0.5 ks semínka vyškrábnutáks - citronový likér 1 PL limoncello (lze nahradit vodou)ks - NA MERINGUEks - bílek 4 ks velkýks - krupicový cukr 250 gks - rostlinný olej na vymazání plechuks - moučkový cukr na podsypánípříprava - 20vaření - 60