Oblíbená česká pochutina je vyhledávanou součástí menu ve většině tuzemských restaurací. V tradičním spojení s orosenou Plzní tvarůžky ochutnal snad každý, kombinovat se ale dají i s méně tradičním pivem. Recept od šéfkuchaře z Pilsner Urquell: The Original Beer Experience na smažené olomoucké tvarůžky s aioli z chilli a limetky skvěle doplňuje anglické pivo London Prime – amber ale. S originálním jídlem v kombinaci s netradičním pivem můžete díky receptu zazářit během společného večera s přáteli.
“London Pride z pivovaru Fuller´s je klasické anglické pivo typu ale, s mírným řízem a bohatou chutí sušeného ovoce jako například rozinek, karamelu a sušenek, který perfektně doplňuje smažené a lehce pikantní jídlo,” říká pivní someliérka Monika z Pilsner Urquell: The Original Beer Experience.
Kategorie Chuťovka
Kuchyně Česká
Čas přípravy 1 hourhod.
Čas vaření 10 minutesmin
Celkový čas 1 minutemin
Porce 4-6 osob
Uvařila Petra Široká
Ingredience
Na tvarůžky:
Olomoucké tvarůžky
Slanina
mouka
vajíčko
strouhanka
Na Aioli z chilli a limetky:
2velké žloutky
1stroužek česnekujemně nasekaný
1limetkanastrouhaná kůra a šťáva
1-2lžičky chilli práškupodle chuti
1/4lžičky kajenského pepřevolitelně, pro extra pálivost
1lžička meduvolitelně
1šálek neutrálního olejenapř. řepkový nebo rostlinný olej
Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
Instrukce
Tvarůžky:
Slaninu na pánvi nebo na plechu v troubě lehce vypečeme tak, aby nebyla křupavá.
Necháme slaninu vychladnout a následně do ní zabalíme tvarůžky.
Syrečky ve slanině obalíme v klasickém trojobalu, tedy v mouce, vajíčku a strouhance.
Smažíme na oleji dozlatova.
Aioli z chilli a limetky:
Jemně nasekáme česnek a nastrouháme kůru z limetky. Limetku pak rozkrojíme a vymačkáme z ní šťávu.
Ve střední misce vyšleháme žloutky společně s nasekaný česnek, dokud nejsou obě suroviny dobře promíchané.
Ke směsi přidáme limetkovou kůru a šťávu. Pečlivě ji zašleháme, díky tomu se začne směs emulgovat.
Velmi pomalu a po kapkách budeme za stálého šlehání do směsi přidávat olej. Jakmile směs začne houstnout, můžeme olej přidávat v tenkém stálém proudu. Je ale důležité nepřestávat se šleháním, dokud není všechen olej zapracovaný do směsi a aioli není husté a krémové.
Do aiolli vmícháme chilli, mletý kmín, kajenský pepř. Podle chuti přidáme sůl a čerstvě mletý černý pepř. Pokud chceme docílit spíše sladšího aiolli, přidáme do směsi med. Pro nádech čerstvosti můžeme vmíchat jemně nasekaný čerstvý koriandr.
Misku přikryjeme fólií a necháme alespoň 30 minut v lednici, aby se chutě správně propojily.