Pro ty, co dávají přednost slaným snídaním anebo těm, co hledají originální prvek pro oživení salátů, obložených chlebů, pečené zeleniny i dalších dobrot, kápne do noty křupavá granola naslano.
Kategorie Chuťovka
Kuchyně Česká
Čas přípravy 15 minutesmin
Čas vaření 30 minutesmin
Celkový čas 45 minutesmin
Porce 1sklenice
Uvařila NelaVávrová
Ingredience
180govesných vloček
100-110 g semínek - použila jsem tyto:
40gdýňových semínek
30gslunečnicových semínek
20gzlatých lněných semínek
10gkonopných semínek
10gsezamu – mix bílého a černého
80-90 g ořechů – použila jsem tyto:
30gpekanových ořechů
30gvlašských ořechů
30gmandlí
Marináda:
1bílek
1lžíce javorového sirupu
70golivového oleje
1/2lžičky soli
1lžička najemno pokrájeného čerstvého tymiánu
1lžička mletého rozmarýnu
1lžička mletého římského kmínu
1/2lžičky sušeného česneku
čerstvě mletý pepř
špetka mletého chilli
Instrukce
1. Vločky smíchejte se semínky a nahrubo nasekanými ořechy.
2. V míse vidličkou nebo metličkou prošlehejte ingredience na marinádu (pepře a chilli přidejte podle chuti).
3. Sucho směs důkladně obalte v marinádě. Rozprostřete na vyšší plech vyložený pečicím papírem.
4. Pečte při 150 °C (horkovzduch) cca 30-35 minut. Během pečení každých 10 minut promíchávejte, aby se granola rovnoměrně prosušila.
5. Granolu nechte vychladnout a poté přesypejte do uzavíratelné sklenice nebo krabičky. Vydrží v suchu několik týdnů.