Napadlo vás někdy, že je segedínský guláš vlastně dost nevšední guláš, když se vaří z vepřového masa? Nehledě na to, že existuje vícero vysvětlení, kde se tento recept na neobvyklé spojení guláše se zakysanou smetanou a kysaným zelím vzal. Kysané zelí je jednou z našich nejzdravějších a v sezóně zároveň nejlevnějších a nejdostupnějších potravin. Je velmi bohaté na betakaroten, vitamin C, B, E, K a na minerální látky a stopové prvky. Obsahuje bakterie mléčného kvašení a řadu fytochemikálií, které napomáhají správnému trávení.
Postup:
- V hrnci rozehřejte sádlo a orestujte na něm pokrájenou cibuli s přisypaným kmínem a mletou paprikou.
- Přidejte maso a nechte ho zatáhnout. Pak přihoďte česnek, zaprašte moukou a osolte. Ještě pár minut restujte a přidejte papriku.
- Zalijte polovinou vývaru, přidejte bobkové listy a duste cca půl hodiny.
- Přidejte vymačkané zelí a přilijte zbylý vývar. Duste cca hodinu.
- Vmíchejte smetanu pro zjemnění a nechte provařit. Následně osolte a opepřete.
- Podávejte s houskovým knedlíkem nebo oblíbeným pečivem.
TIP! Jaké zvolit zelí? Talašovo kysané zelí od Jiřího Talaše je vyrobeno podle staré rodinné receptury bez chemických přísad a z vlastních výpěstků zelí. Letos navíc uspělo v soutěži Regionální potravina ve Zlínském kraji v kategorii ovoce a zelenina.
500g - vepřová plec nebo kýta pokrájená na kostky2lžíce - sádlo3stroužek - česnek2lžíce - hladká mouka1ks - balení kysaného bílého zelí4lžíce - sladká mletá paprika4ks - bobkové listy1lžička - mletý kmín1l - hovězí vývar150ml - smetana ke šlehání1lžíce - zakysaná smetana1špetka - sůl1špetka - čerstvě mletý pepřpříprava - 10vaření - 80