Saláty si mnozí z nás představují jako zdravé, zároveň i velmi lehké, a ne příliš syté přílohy. My jsme to však vzali ze zcela opačného konce. Losos, čočka, pohanka a různorodá zelenina – to už není žádná příloha, ale plnohodnotný hlavní chod, ideální jako zdravý oběd či večera. Recept připravili kuchaři z EASYDIET - www.easydiet.cz
Kategorie Hlavní jídlo, Salát
Kuchyně Ostatní
Čas přípravy 20 minutesmin
Celkový čas 30 minutesmin
Porce 3osoby
Uvařila Johanka Kotěšovcová
Ingredience
300glososa v celku
1ks fenyklu
1svazek listů mangoldu cca 50g
1svazek koriandrové natě 10g
1citron
3PL olivového oleje
2chilli papričky
150gčočky
150gpohanky
1/2PL medu
1stroužek česneku
½cibule
sůl a pepř
Instrukce
Lososa zbavíme kůže a nakrájíme ho na malé kousky. Posolíme a okořeníme. Mangoldové listy prohlédneme, nahnité kusy vyhodíme, omyjeme, stočíme a pokrájíme na nudličky silné asi 2 cm. Zálivku si připravíme z citronu, ze kterého si vymačkáme šťávu a smícháme ji s 1 PL oleje, osolíme a ochutíme medem. Fenykl nakrájíme příčně na kousky o šířce asi 3 mm. Koriandrovou nať ručně natrháme na menší kousky.
V pánvi na 2 PL oleje zprudka opečeme lososa (asi 3 minuty), vyjmeme ho a zbytek oleje a šťávu z ryby necháme na pánvi. Pokrájíme si cibuli a česnek a dáme je na pánev po lososovi. Když se obarví do zlata přidáme fenykl, chilli a mangold a opékáme asi 3 minuty, dokud mangold nezvadne. Dochutíme pepřem a solí. Přesypeme do mísy a smícháme s pohankou a čočkou. Zalijeme zálivkou a přendáme na talíř. Na vrch poklademe kousky lososa. Dozdobíme koriandrovou natí.