Salát s kozím sýrem a quinoou, grilovanou karotkou, jarní cibulkou, pomerančem a kešu vinegrettem je skvělým letním receptem, který se dokonale snoubí například s červeným tramínem.
Kategorie Hlavní jídlo
Kuchyně Ostatní
Čas přípravy 20 minutesmin
Čas vaření 40 minutesmin
Celkový čas 1 hourhod.
Porce 4
Uvařila Kristýna Solničková
Ingredience
Salát:
500gčervená řepy
500gkarotka
125gčervené quinoi
1svazek jarní cibulky
2pomeranče
400gkozího sýru
1svazek tymiánu
1dlolivového olejesůl, pepř
Dresink:
100gkešu ořechů nasucho opražené
1,5dlolivového oleje
šťáva z jednoho pomeranče
1dloctu balsamico bianco
150gmedu
2limetky
sůlpepř
Instrukce
V pekáčku oloupanou řepu s karotkou osolíme, opepříme, přidáme tymián, zakápneme olejem a pečeme do měkka při teplotě 160 stupňů zhruba 30-40 minut. Quinou přivedeme k varu v malém kastrůlku, vaříme asi 2 minuty, poté necháme odstát asi 15 minut mimo sporák a scedíme.
Suroviny na dresink společně vymixujeme tyčovým mixérem do emulze. Řepu, mrkev, jarní cibulku vložíme do mísy, přidáme quinou, nalámeme kozí sýr a polejeme dresinkem a pokapeme olivovým olejem.
Notes
Víno Mikulov Sommelier Club Tramín červený 2023, pozdní sběr je vynikajícím partnerem především k dominantní chuti kozího sýru pro své ovocné tóny a příjemnou kořenitost a pikantní kyselinu. „Pečená zelenina a dresink se s vínem s vůní po liči a medových rozinkách harmonicky propojí a vytvoří nevšední chuťový zážitek s dlouhým závěrem,“ dodává sommelierka značky Víno Mikulov Sommelier Club, Denisa Kolaříková.Zdroj a foto: Víno Mikulov, osobnivinoteka.cz