Go Back
+ servings

Salát s kozím sýrem a quinoou

Vytisknout recept
Salát s kozím sýrem a quinoou, grilovanou karotkou, jarní cibulkou, pomerančem a kešu vinegrettem je skvělým letním receptem, který se dokonale snoubí například s červeným tramínem.
Kategorie Hlavní jídlo
Kuchyně Ostatní
Čas přípravy 20 minutes
Čas vaření 40 minutes
Celkový čas 1 hour
Porce 4
Uvařila Kristýna Solničková

Ingredience

Salát:

  • 500 g červená řepy
  • 500 g karotka
  • 125 g červené quinoi
  • 1 svazek jarní cibulky
  • 2 pomeranče
  • 400 g kozího sýru
  • 1 svazek tymiánu
  • 1 dl olivového oleje sůl, pepř

Dresink:

  • 100 g kešu ořechů nasucho opražené
  • 1,5 dl olivového oleje
  • šťáva z jednoho pomeranče
  • 1 dl octu balsamico bianco
  • 150 g medu
  • 2 limetky
  • sůl pepř

Instrukce

  • V pekáčku oloupanou řepu s karotkou osolíme, opepříme, přidáme tymián, zakápneme olejem a pečeme do měkka při teplotě 160 stupňů zhruba 30-40 minut. Quinou přivedeme k varu v malém kastrůlku, vaříme asi 2 minuty, poté necháme odstát asi 15 minut mimo sporák a scedíme.
  • Suroviny na dresink společně vymixujeme tyčovým mixérem do emulze. Řepu, mrkev, jarní cibulku vložíme do mísy, přidáme quinou, nalámeme kozí sýr a polejeme dresinkem a pokapeme olivovým olejem.

Notes

Víno Mikulov Sommelier Club Tramín červený 2023, pozdní sběr je vynikajícím partnerem především k dominantní chuti kozího sýru pro své ovocné tóny a příjemnou kořenitost a pikantní kyselinu. „Pečená zelenina a dresink se s vínem s vůní po liči a medových rozinkách harmonicky propojí a vytvoří nevšední chuťový zážitek s dlouhým závěrem,“ dodává sommelierka značky Víno Mikulov Sommelier Club, Denisa Kolaříková.
Zdroj a foto: Víno Mikulov, osobnivinoteka.cz