S nadcházejícím podzimem jsou saláty stále lehké a čerstvé, ale můžeme je obohatit o „podzimní suroviny“. Náš salát s baby špenátem jsme ozdobili dvěma jablíčky, červenou řepou, nivou a vlašskými ořechy. A suroviny jsme si opravdu vybrat uměli! Červená řepa je jedním z nejzdravějších a nejuniverzálnějších druhů zeleniny. Zvyšuje imunitu, reguluje hladinu cukru v krvi, vyživuje nervy a mimo jiné také působí pozitivně na nervový systém. Velmi zdravé jsou i vlašské ořechy, které jsou bohatým zdrojem nenasycených mastných kyselin a obsahují i dostatek vlákniny a bílkovin.
TIP! Jakou zvolit nivu? Se sýrem s ušlechtilou plísní NIVA extra z Mlékárny Otinoves s.r.o. nebo s Jihočeskou Nivou od Madety chybu neuděláte. Obě mají značku Klasa.
Postup:
- Proprané salátové listy smíchejte s nakrájenými jablky a řepou.
- Na dresink promíchejte vodu, olej, hořčici, ocet a citronovou šťávu. Vše osolte
a opepřete.
- Salátovou směs přelijte dresinkem a zasypte rozdrobeným sýrem a ořechy.
2hrst - listy baby špenátu2hrst - listy řepy2ks - předvařená řepa2ks - zelená jablka200g - niva 1hrst - vlašské ořechy50ml - voda100ml - olivový olej2lžička - dijonská hořčice1lžíce - bílý vinný ocet1/2ks - šťáva z 1/2 citronu1špetka - sůl1špetka - čerstvě mletý pepřpříprava - 20vaření - .