3lžíce extra panenského olivového olejepodle potřeby
1malá šalotka
2stroužky česneku
1lžíce čerstvého estragonu
1lžíce čerstvé bazalky
1lžička nasekané pažitky
2lžíce husté zakysané smetany 30%
mořská sůlpodle potřeby
těstoviny
trocha olivového oleje
sýr ricotta
Instrukce
V pánvi na středním stupni tepla rozehřejeme 2 lžíce olivového oleje. Přidáme nasekanou šalotku a po chvilce i česnek. Necháme šalotku zesklovatět a česnek rozvonět cca 5 minut. Přidáme špenát a mícháme dokud nezavadne ještě cca 2 minuty.
Do nádoby mixéru dáme špenátovou směs spolu s nasekanými bylinkami. Přidáme smetanu a další lžíci olivového oleje. Mixujeme, dokud nebude směs hladká a krémová. Podle potřeby několikrát setřeme ze stěny nádoby, dochutíme solí a vrátíme do pánve.
Potřebné množství těstovin uvaříme v osolené vodě s trochou olivového oleje podle návodu na obalu. Před scezením odložíme 1 naběračku vody z vaření stranou, těstoviny scedíme a přidáme do pánve ke špenátu.
Vše spolu promícháme, podle potřeby přidáme trochu odložené vody, aby se těstoviny dobře obalily a ihned podáváme s kopečkem ricotty.