Cibule oloupeme, nakrájíme na drobné kostičky a dáme s troškou oleje restovat. Pokud budeme dělat verzi s klobásou, nakrájíme si jí na malá kolečka nebo půlkolečka a až bude cibulka do zlatova osmažená, vložíme do kastrolu a spolu s cibulkou chvíli opékáme.
Mezitím si omyjeme a dle potřeby očistíme cuketu. Já měla cuketky mladé a tak jsem jim jen ořízla špičky, vložíme do kastrolu, zamícháme a přidáme lžíci gulášového koření. Následně si očistíme a na malé kostičky nakrájíme červenou papriku, přidáme do hrnce, zlehýnka přisolíme, vyklopíme skleničku sušených (já měla zauzených) rajčat. Zamícháme, přiklopíme hrnec pokličkou a na mírnějším plameni dusíme cca 15 minut.
Když je zelenina měkká, vyklopíme do hrnce konzervované fazole. Já měla jedny bílé v chilli omáčce a pak dvoje od Bonduelle, jedny chilli a druhé mexické.
Vše ještě prohřejeme, případně dochutíme solí, pepřem. A můžeme podávat. U nás bylo s krajíčky žitného semínkového chleba.2ks - cibule střední400-500g - cukety mladé cca 1ks - červená kapie 1ks - sušená rajčata (malá sklenička)3ks - fazole - plech - různé druhy1-2ks - pikantní klobása (není nutné)1lžíce - gulášové koření, já použila Krakonošovoks - sůl dle chutiks - olej trošku pod cibulipříprava - 15vaření - 40