Játra očistíme a odblaníme. Na pánvi osmahneme cibulku, bylinky a koření. Necháme chvilinku provonět. Přidáme játra - osmahneme do hněda (při zmáčknutí musí zůstat pružná). Poté zalijeme vínem a necháme vyvařit alkohol. Směs dáme do kuch. robotu a promixujeme na pastu. Přidáme máslo, smetanu, dosolíme a znovu promixujeme.
Paštiku rozdělíme do mističek, uhladíme. Rozpustíme si 50 g másla a paštiku tím zalijeme. Pro ozdobu přidáme snítku tymiánu nebo rozmarýn - čerstvý! Dáme do ledničky ztuhnout.
Játra používám kuřecí i vepřová, pokud nemám portské víno postačí například i červené cinzano.
Na dno mističek je také možné dat například slaninu.
Dle chuti do paštiky nebo navrch také přidávám brusinky či mandle ;-)500g - Játra2lžíce - Máslo2dcl - Portské vínošpetka - Sůl1ks - Cibulehrst - Tymiánks - Pepř2dcl - Smetanapříprava - 15vaření - 25 min