2hrnekŠpaldová mouka (můžete zaměnit za cukrárenskou Z jiného těsta)
3ksVejce
3/4hrnek(Třtinový) moučkový cukr
1/2hrnek(Kokosový) olej
150gMarcipán
1/2hrnekMléko (používám rostlinné)
1špetkaSůl
3/4hrnekRybíz (v létě čerstvý, jinak lze i mražený)
1ksKypřící prášek bez fosfátů
Instrukce
V hlavní roli rybíz! Báječné letní ovoce, které posiluje imunitu a podporuje zdraví. Obsahuje vitamín C, béčka 3 a 5 a je bohaté na vlákninu. Tělo obohacuje draslíkem, manganem, vápníkem a železem.Nejlepší je čerstvý, ale ani v lahodných sladkých moučnících jím nepohrdejte. Svou příjemně ostrou a nakyslou chutí dodává dezertům naprosto excelentní šarm a šmrnc.Když jsem včera ve spíži objevila kousek marcipánu, hned mi hlavou proběhl nápad, jak ho zužitkovat. V kombinaci s rybízem, který ještě stále uzrává na keříčcích naší zahrádky, vznikl recept na velmi snadnou, za to ovšem naprosto delikátní, bublaninu, jejíž recept vám právě představuji.Otestováno rodinou a přáteli! Na hrníčkovou rybízovou bublaninu s marcipánem budete potřebovat:2 hrnky špaldové mouky (pokud vám příliš nelahodí, použijte hladkou bílou např. )3 vajíčka3/4 hrnku (třtinového) moučkového cukru1/2 hrnku kokosového oleje cca 150 g marcipánu1/2 hrnku mléka (nejraději používám rostlinné. Kokosové je naprosto skvělé)špetku soli1 ks kypřící prášek do pečiva bez fosfátů3/4 hrnku čerstvého rybízu (v rybízové mimosezóně použijte mražený)Množství odpovídá velikosti kulaté formy o průměru 26 cm.Postup:Troubu předehřejte na 180 °C. Kulatou formu vyložte pečícím papírem anebo vystříkejte tukovým sprejem. Bílky oddělte od žloutků a vyšlehejte z nich tuhý sníh. Odložte ho na chvilku do ledničky. Ze žloutků a moučkového cukru vyšlehejte hustou pěnu. Přilijte olej, mléko a osolte. Promíchejte. Marcipán nastrouhejte na jemném struhadle a přisypte k tekuté směsi. Přimíchejte prosátou mouku s kypřícím práškem. Spojte do hladkého těsta bez hrudek. Nakonec do těsta zlehka zapracujte bílkový sníh. Nalijte do formy, povrch zasypte bobulemi rybízu a vložte do trouby. Pečte cca 60 minut. Před samotným vyndáním z trouby proveďte test se špejlí. Když ji vytáhnete suchou a čistou, máte pečeno. Moučník nechte vychladit. Před podáváním poprašte povrch moučkovým cukrem a uvařte si k němu výtečnou kávu.Dobrou chuť a příjemný prožitek z každého sousta.Servírovat na talířku můžete i s lahodným sladkým sirupem z rybízu a levandule. PS: nechce se vám péci? Pak vyzkoušejte nepečený rybízový dort s křupavým korpusem a jemným tvarohovým krémem.Mějte pohodové letní dny! Slávka Fran.