Tento recept vám posílám přímo ze slunečného Portugalska, mé milované země, kde oceán bouří pro srdce každého surfaře a ukrývá ty nejlepší ryby a plody moře. Koupila jsem kus čerstvé, masité, mořské ryby bez kostí a hrst krevet, ale u nás si vystačíte třeba s lososem a treskou. Hlavně, aby ryba byla čerstvá.
Na másle si rybu pokrájenou na kousky (asi 2x2 cm) a krevety krátce osmahneme. Necháme chladnout na pánvi a přidáme jemně posekané snítky z fenyklu.

Fenykl se krásně hodí k jakékoli rybě
Zakysanou smetanu (nebo lze použít i cream fresh) smícháme s vejci, strouhaným sýrem a bylinkami se solí a pepřem. Těsto rozvineme do pečící formy a vlijeme směs smetany. Poté poklademe kousky ryb včetně omastku. Na závěr si pokrájíme fenykl na jemná kolečka a koláč jimi dozdobíme. Zasypeme trochou zbylého sýra a pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů cca 30 min. Poznáte to podle barvy těsta - když je zlaté, máte hotovo. Koláč je výborný jak teplý, tak zastudena.

Dobrou chuť :) 200g - ryba a plody moře dle možností (jen čerstvé!)1ks - křehké těsto (kupované, nebo lépe domácí)1ks - fenykl1lžíce - máslo1lžíce - rozmarýn1lžička - sůl a pepř barevný1hrst - strouhaný sýr 2ks - zakysaná smetana (2 běžné kelímky)2ks - vejce1hrst - petržel příprava - 15vaření - 30