Hledala jsem recept na dort, který by byl dobrý. Tenhle je dobrý a vždycky se povede!
Kategorie Dezert
Kuchyně Česká
Klíč. slova dort, sladké, slavnostní
Čas přípravy 15 minutesmin
Čas vaření 45 minutesmin
Celkový čas 1 hourhod.
Porce 8
Kalorie 375
Uvařila MonikaKalousková
Ingredience
5ksvajec
200gcukru krupice
300gpolohrubé mouky
10 lžicvařící vody
Instrukce
Žloutky šleháme s cukrem (elektrickým šlehačem), podlijeme vařicí vodou a šleháme do hustší pěny, není hned.
Z bílků ušleháme tuhý sníh a malou část vmícháme opatrně do ušlehané pěny. Pracujeme již jen s vařečkou, ne šlehačem!
Postupně přidáváme mouku, vždy zlehka vmícháme vařečkou.
Nakonec vmícháme zbytek sněhu z bílků a promícháme.
Hmotu nalijeme do předem vymazané a moukou vysypané formy.
Pečeme v mírně vyhřáté troubě na 150-160 stupňů Celsia. Pečení asi 45 minut, záleží na troubě.
Necháme ve formě vychladnout a pak vyklopíme.
Dort je výborný, když je promazaný marmeládou a pařížskou šlehačkou, kterou nešetříme. Vršek dortu můžeme také ozdobit pařížskou šlehačkou a doplnit bílou čokoládou.