Z minulého týdne mi ještě zbyla rebarbora, takže dneska jsem šla upéci
zase jiný rebarborový koláč než před týdnem.
Ale stále se snažím o zdravé suroviny.
Do mísy dáme mouku, cukr (nebo med), prdopeč a promícháme,
pak přidáme olej, malinko předehřáté mléko a dvě vejce.
Vytvoříme si hladké těsto a odložíme.
Do jiné mísy si dáme tvaroh, zakysanou smetanu, kdo chce, může zase trochu
osladit a přidat vanilkový cukr, zamícháme a odložíme.
Do další misky si nakrájíme na kousky očištěnou rebarboru a kousky jahod.
Do další misky si uděláme drobenku, já dělám z másla, celozrnné špaldové
mouky a malinko hnědého cukru, asi lžíci.
Ještě vám zbyla mísa? No dobře, už další není třeba, ale já jsem zjistila,
že jsem velká spotřebitelka mís, které nedávám do myčky
a pak je musím mýt ručně, totéž vařečky :-), ufff.
Zapněte si troubu na 180°C!
Na plech si dáme pečící papír, vylejeme těsto a hezky rozprostřeme.
Já mám ráda slabou vrstvu těsta a hodně ovoce. Na těsto opatrně rozetřeme
vrstvu z tvarohu, na tuto dáme rebarboru a jahody a nakonec zasypeme drobenkou.
Dáme do předehřáté trouby péct 5 min na 180°C a pak asi na 30 min na 170°C,
každý podle své trouby.
Koláč je hotový, když má hnědé okraje, hezky upečené. Dáme vychladnout.
Teď už chybí jen dobrá kávička a jdeme na to :-)


Hudlenka
2hrnek - špaldová celozrnná mouka1ks - prášek do pečivaks - cukr nebo med.. podle sebe (cukr se dává 1 hrnek, ale já ne)2ks - vejce1hrnek - mléko1/2hrnek - olejks - drobenka1ks - tvaroh1ks - zakysankapříprava - 20vaření - 35-40