Go Back

Pollo a la Pepitoria

Vytisknout recept
Španělsko je zemí výtečných regionálních tradic a neuvěřitelně pestré gastronomie. Na rodinných stolech v Galicii, Kastilii nebo na Baleárách se během svátků objevují jídla, která zůstávají turistům většinou utajená, přestože patří k tomu nejlepšímu, co místní kuchyně nabízí. Tento recept s hlubokými historickými kořeny je takovou malou ochutnávkou. \"Pepitoria“ odkazuje na mandlovou omáčku, která bývala součástí středověké i renesanční španělské kuchyně. Kuřecí maso se v tomto jídle kombinuje s jemnou, ořechově nasládlou omáčkou, která přináší kontrast k jednoduchosti masa a dává pokrmu slavnostní charakter.
Kategorie Hlavní jídlo
Kuchyně Španělská
Čas přípravy 20 minutes
Čas vaření 50 minutes
Celkový čas 1 hour 10 minutes
Porce 0 Individuální
Uvařila Kristýna Solničková

Ingredience

  • Kuře naporcované na kusy
  • Olivový olej
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 150 ml suchého sherry nebo bílého vína
  • 500 ml kuřecího vývaru
  • 3 vařené žloutky
  • 50 g mletých mandlí
  • Šafrán
  • Bobkový list
  • Sůl pepř

Instrukce

  • Kuře osolte, opepřete a opečte na oleji dozlatova, poté k němu přidejte cibuli s česnekem a nechte je změknout. Podlijte sherry, krátce povařte a zalijte vývarem se šafránem a bobkovým listem. Pokrm nechte dusit, dokud maso nezměkne. Mezitím rozmixujte vařené žloutky s mandlemi a trochou omáčky, vzniklou pastu vmíchejte zpět do hrnce a nechte ji jemně zahustit celou omáčku. Výsledkem je sametový, aromatický pokrm, který si skvěle rozumí s rýží nebo bramborami.

Notes

Zdroj a foto: edelikatesy.cz