Hledáte recept na snadnou, rychlou a výživnou polévku ze sezónní zeleniny? Vyzkoušejte patizon. Výtečný plod plný vitamínů a minerálů, který má velmi příznivé účiky pro organismus. Pokud si ho sami doma nevypěstujete, seženete ho nejčastěji na tržnicích, kde máte záruku kvality a čerstvosti.
Patizony mimo jiné prospívají tělu přísunem draslíku, mědi, floru a železa. Podporují obranyschopnost, pomáhají snižovat hladinu cukru v krvi a celkově regenerují.
Uvařte si velmi jednoduchou leč výtečnou polévku, jejíž příprava zabere minimum času, za to dodá maximální pohodu a dobrou náladu.
Co budete potřebovat?
- 1/2 středně velkého patizonu (cca 500 g čisté váhy po oloupání a vydlabání semínek)
- 4 ks středně velkých brambor
- 1 cibuli
- 3 PL (kokosového) oleje
- 800 ml zeleninového vývaru
- 1 PL soli
- špetku mletého římského kmínu
- špetku mletého pepře
- špetku mletého muškátového oříšku
- 100 ml (rostlinné) smetany
Máte ingredience připravené? Pak se dejte do samotného vaření:
- Polovinu patizonu oloupejte, zbavte semínek a nakrájejte na menší kousky.
- Brambory oškrábejte a rozkrájejte na drobné kostičky. Obojí zelenina by měla mít stejně velké kousky, aby se shodně uvařila.
- Cibuli nakrájejte nadrobno a osmažte na oleji dozlatova.
- Přisypte nakrájený patizon s bramborami a restujte, dokud zelenina nepustí šťávu.
- Zalijte zeleninovým vývarem, osolte a vařte asi 17 minut.
- Ponorným tyčovým mixérem směs rozmixujte do jemného krému. Ochuťte kořením a zalijte smetanou.
- Ještě krátce povařte.
Servírujte s čerstvou petrželovou natí. Přidat můžete i čerstvý hrášek, který dodá polévce jemnou nasládlou příchuť.
Dobrou chuť a příjemně strávené letní chvilky vám přeje Slávka Fran.
500g - Patizon (1/2 ks)4ks - Brambory (středně velké)1ks - Cibule800ml - Zeleninový vývar100ml - (Rostlinná) smetana1lžíce - Sůl1špetka - Římský mletý kmín1špetka - Mletý pepř1špetka - Mletý muškátový oříšek3lžíce - (kokosový) olejpříprava - 20vaření - 25