Na první pohled nenápadná polévka, která ovšem v sobě skrývá velkolepou chuť, spoustu vitamínů a lehce pikantní aroma. V období jara je znamenitým pokrmem, který snadno připravíte a báječně si na něm pochutnáte. Zařaďte polévku do obědovému menu anebo si ji dopřejte jako rychlou, vydatnou a teplou večeři.Zahuštěná pouze zeleninou. Zdravá, plná energie a svěžesti.Dýně dodá krémovou konzistenci, špenát barvu jara, zázvor s cayennským pepřem ji propůjčí pikantní nádech a muškátový oříšek s limetkou zase jemnou kořeněnou vůni.Ingredience, které budete potřebovat:80 g listového baby špenátu (množství odpovídá asi 4 hrstem)1 máslovou dýni (středně velkou, dužina by měla vážit alespoň 600 g)1 středně velkou cibuli3 PL kokosového oleje1 l kvalitního 1 PL strouhaného čerstvého zázvoru špetku cayennského pepře špetku muškátového oříšku špetku černého mletého pepře šťávu a strouhanou kůru z 1/2 limetky1 a 1/2 ČL soliZe všeho nejdříve si tepelně upravte dýni. Dobře ji omyjte, osušte a rozřízněte na poloviny. Vydlabejte semínka a povrch potřete kapkou kokosového oleje. Zabráníte tak vysoušení při jejím pečení. Dejte obě půlky na pekáč (vyložený pečícím papírem nebo silikonovou pečící podložkou) a vložte do předehřáté trouby na 180 °C. Pečte asi 45 minut. Poté vyjměte a nechte mírně vychladnout.Můj tip: máslovou dýni si předpékám do zásoby do ledničky. Nakoupím si více kousků, tepelně upravím a přechovávám v ledničce. Vydrží vám takto až 1 týden uskladněná v uzavíratelné dóze. Je po ruce kdykoliv si vzpomenu, že mám chuť z ní vytvářet nějaké recepty. Díky tomu je příprava oběda také mnohem rychlejší a jednodušší.V kastrolu si rozehřejte kokosový olej a na něm dozlatova orestujte cibuli nakrájenou nadrobno. Přidejte omyté špenátové listy a krátce poduste. Přidejte vydlabanou dýňovou dužinu, zalijte vývarem a krátce provařte. Ponorným tyčovým mixérem směs rozmixujte do jemného a hladkého krému. Dochuťte solí, oběma druhy pepře, muškátovým oříškem a strouhaným zázvorem. Nakonec přidejte limetkovou šťávou a kůru. Ještě krátce provařte a servírujte. Povrch posypte slunečnicovými semínky.Čím větší množství dýňové dužiny použijete, tím bude polévka hustější, lahodnější a krémovější.