Denní rovnodenností jsme se rozloučili se sluncem a měli možnost poděkovat mu za vše dobré, co díky němu můžeme mít. Slunce pomalu odchází na naši druhou polokouli a nám tím dopřává čas sestupu do vlastního nitra, zklidnění se, možnost regenerace, uzdravení, znovuzrození a transformace. Ruku v ruce s tím jde i strava, která se s příchodem podzimu mění, nebo by se měla změnit. Důležité je v tomto přechodném období koření a bylinky pro zahřátí. Abychom tělo prohřáli a zároveň jej ochránili před nemocemi. V tomto období se nejvíce hodí například kari, kurkuma, pepř, paprika, rozmarýn, muškátový oříšek, hřebíček, skořice či zázvor. Jedná se jak o přírodní lék při nachlazení a virózách, tak výborné ingredience do nejrůznějších pokrmů. S jejich použitím docílíme velice lahodného a zdravého pokrmu.
Kategorie Hlavní jídlo
Kuchyně Česká
Čas přípravy 1 hourhod.
Čas vaření 40 minutesmin
Celkový čas 1 hourhod.40 minutesmin
Porce 5-6 odob
Uvařila KateřinaGoroškov
Ingredience
Ingredience:
Na křehké těsto:
• 100 g másla
• 1 vejce velikosti L
• 175 g hladké mouky
• špetka soli
Náplň:
• půl dýně Hokaido
• 150 g čerstvého špenátu
• 100 g Balkánského sýra
• 200 ml Smetany ke šlehání z Valašska
• 100 g Zakysané smetany z Valašska
• 3 vejce velikosti M
• cibulesůl, pepř
Instrukce
Těsto: Změklé máslo prošleháme v míse společně s vejcem.
Přisypeme mouku se solí a zapracujeme v těsto.
Zabalíme a dáme zchladnout do lednice.
Náplň: Všechny tekuté ingredience spolu promícháme.
Přidáme nadrobno nakrájenou dýní, špenát, Balkánský sýr, cibuli a koření.
Troubu předehřejeme na 180 stupňů.
Formu o průměru cca 25 cm vyložíme těstem a zalijeme náplní.
Pečeme 40–45 min. Je to opravdu dobrota, vyzkoušejte sami!