Mallorca zde není jen dovolenkovou destinací, ale rájem pro milovníky dobrého jídla. Michelinský šéfkuchař Marcus Wareing zve diváky na gurmánskou cestu po slunné Mallorce, a to na TV Paprika od 18. srpna každé pondělí ve 20:40.
Kategorie Chuťovka
Kuchyně Středomořská
Čas přípravy 35 minutesmin
Čas vaření 7 minutesmin
Celkový čas 42 minutesmin
Porce 4
Uvařila Kristýna Solničková
Ingredience
160gpečené červené papriky bez semínek a slupkypřípadně papriky piquillo - sceděné a nahrubo nasekané
50gpražených kešu oříškůnahrubo nasekaných
150gsýra burrata
30gčerstvého koriandrunajemno nasekaného
40grukoly paprikasladká nebo uzená
Mořská sůl
Čerstvě mletý černý pepř
Olivový olejna pokapání
Těsto na placky:
150mlteplé vody
½balíčkuz 7 g sušeného droždí
250ghladké chlebové mouky + trochu na podsypání
1lžička krystalového cukru
½lžičky soli
2lžíce olivového oleje + na vymazání
Instrukce
Do teplé vody v malé misce přidejte sušené droždí a promíchejte metličkou, dokud se nezačnou tvořit bublinky. Ve větší míse smíchejte mouku, cukr a sůl, uprostřed udělejte důlek a vlijte kvásek. Nejprve míchejte vidličkou, poté rukama, dokud nevznikne hladké těsto. Těsto hněťte na pomoučené pracovní ploše 3–5 minut, nebo v kuchyňském robotu. Vložte jej do lehce olejem vymazané mísy, přikryjte vlhkou utěrkou a nechte kynout 15–20 minut.
Po vykynutí těsto rozdělte na 4 části a každou vyválejte na oválnou placku (cca 25 cm). Přeneste je na plech vyložený pečicím papírem, lehce poprašte moukou a nechte ještě 5–10 minut dokynout. Mezitím si připravte oblohu: smíchejte nasekanou červenou papriku, kešu oříšky, koriandr, papriku, černý pepř a olivový olej.
Placky opékejte nasucho na pánvi 2,5–3,5 minuty z každé strany. Pokud zhnědnou příliš rychle, dopečte je 5–6 minut v troubě při 180 °C. Teplé placky posypte směsí papriky a oříšků, přidejte natrhanou burratu, rukolu, dochuťte paprikou a pokapejte olejem.
Notes
Mallorská kuchyně překvapí jak jednoduchostí, tak i hloubkou chutí. Je pevně zakořeněná v tradicích Středomoří a spojuje v sobě španělské, arabské i katalánské vlivy. Stojí na sezónních surovinách a respektu k místním produktům, mezi nimiž dominují čerstvé ryby a mořské plody, olivový olej, zralá rajčata, bylinky jako rozmarýn či tymián, a nechybí ani citrusy nebo mandle, které se využívají v různých omáčkách i dezertech. Ikonickými specialitami jsou tumbet (zeleninový zapečený pokrm) a pa amb oli (chléb s rajčaty a olivovým olejem), pikantní masové pomazánky či slavný sladký koláč ensaïmada, který si Mallorčané dopřávají k snídani i při svátcích. Je to kuchyně, která nevyjde z módy a svým autentickým rukopisem dokáže oslovit gurmány i běžné milovníky dobrého jídla.V premiérové epizodě kulinářské show Chutě Mallorky s Marcusem Wareingem bude průvodce pořadem připravovat ve své pobřežní kuchyni právě tuto pitu s pečenou paprikou, burratou a kešu oříšky, dále osvěžující studenou rajčatovou polévku, letní melounový salát a jako sladkou tečku zmrzlinový nápoj inspirovaný místním ovocem. To vše pod španělským sluncem, s vůní moře a bylinek.Pořad můžete sledovat od 18. srpna 2025 každé pondělí od 20:40.Zdroj a foto: AMC Networks International