Go Back
+ servings

PIŠKOTOVÝ DORT S LETNÍM OVOCEM

Vytisknout recept
Místo másla můžete použít i olej a ovoce uvedené v receptu můžete nahradit svým oblíbeným. Polohrubou špaldovou Pernerku můžete nahradit polohrubou pšeničnou Pernerkou.
Kategorie Dezert
Kuchyně Česká
Čas přípravy 20 minutes
Čas vaření 40 minutes
Porce 1 dort
Uvařila NelaVávrová

Ingredience

NA KORPUS:

  • 80 g hladké špaldové mouky Pernerka
  • 80 g polohrubé špaldové mouky Pernerka
  • 4 vejce žloutky a bílky zvlášť
  • 120 g třtinového cukru
  • 8 lžic rozpuštěného másla
  • 8 lžic vody
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • špetka soli

NA KRÉM:

  • 500 ml smetany ke šlehání
  • 500 g mascarpone
  • 2-3 lžíce moučkového cukru

NA DOZDOBENÍ:

  • jahody
  • borůvky

Instrukce

  • Nejdříve si rozpustíme máslo a dáme ho stranou zchladnout. Oddělíme žloutky od bílků a bílky se špetkou soli vyšleháme na tuhý sníh. Přidáme třtinový cukr a zašleháme.
  • Smícháme žloutky, rozpuštěné máslo a vodu a postupně přidáváme k vyšlehaným bílkům. Ještě chvíli šleháme dokud se všechny suroviny pěkně nespojí. Prosejeme mouku a smícháme s kypřícím práškem, po lžících přidáváme do vajíčkové pěny a smícháme již jen zlehka ručně.
  • Připravené těsto nalijeme do formy s pečícím papírem a pečeme cca 30-35 minut na 170°C. Upečený korpus necháme vychladnout.
  • Mezitím si připravíme krém. Vyšleháme šlehačku, přidáme cukr a nakonec zlehka zašleháme mascarpone.
  • Připravený korpus rozkrojíme, natřeme polovinou krému, na krém poklademe ovoce, přikryjeme druhou polovinou korpusu a opět potřeme krémem a dozdobíme ovocem.
  • Nejlépe chutná dostatečně vychlazený.