Místo másla můžete použít i olej a ovoce uvedené v receptu můžete nahradit svým oblíbeným.
Polohrubou špaldovou Pernerku můžete nahradit polohrubou pšeničnou Pernerkou.
Kategorie Dezert
Kuchyně Česká
Čas přípravy 20 minutesmin
Čas vaření 40 minutesmin
Porce 1dort
Uvařila NelaVávrová
Ingredience
NA KORPUS:
80ghladké špaldové mouky Pernerka
80gpolohrubé špaldové mouky Pernerka
4vejcežloutky a bílky zvlášť
120gtřtinového cukru
8lžic rozpuštěného másla
8lžic vody
1lžička prášku do pečiva
špetka soli
NA KRÉM:
500mlsmetany ke šlehání
500gmascarpone
2-3lžíce moučkového cukru
NA DOZDOBENÍ:
jahody
borůvky
Instrukce
Nejdříve si rozpustíme máslo a dáme ho stranou zchladnout. Oddělíme žloutky od bílků a bílky se špetkou soli vyšleháme na tuhý sníh. Přidáme třtinový cukr a zašleháme.
Smícháme žloutky, rozpuštěné máslo a vodu a postupně přidáváme k vyšlehaným bílkům. Ještě chvíli šleháme dokud se všechny suroviny pěkně nespojí. Prosejeme mouku a smícháme s kypřícím práškem, po lžících přidáváme do vajíčkové pěny a smícháme již jen zlehka ručně.
Připravené těsto nalijeme do formy s pečícím papírem a pečeme cca 30-35 minut na 170°C. Upečený korpus necháme vychladnout.
Mezitím si připravíme krém. Vyšleháme šlehačku, přidáme cukr a nakonec zlehka zašleháme mascarpone.
Připravený korpus rozkrojíme, natřeme polovinou krému, na krém poklademe ovoce, přikryjeme druhou polovinou korpusu a opět potřeme krémem a dozdobíme ovocem.